Hieronder vinden we vier verschillende groepen:
1. Gelaten ontkenners:
31% wil niet en doet niet. Ze geloven niet dat hun gedrag invloed kan uitoefenen op het milieu. De wetenschap zal het probleem wel oplossen. Het gaat om oudere, weinig bemiddelde, lager opgeleide mensen met kinderen.
2. Onschuldige wachter:
26% wil niet maar doet wel. Ze zijn goed op de hoogte, maar het minst van allemaal bereid om een inspanning te doen. Ze vinden dat de overheid meer moet doen. Maar op het vlak van energiegebruik is hun gedrag toch milieuvriendelijk. Het zijn jongere mensen zonder kinderen.
3. Geremde hopers:
23% wil wel, maar doet niet. Ze vinden milieu belangrijk en zijn bereid om een inspanning te doen, maar dat weerspiegelt zich niet in hun gedrag. Het zijn jongere, eerder welgestelde en hoger opgeleiden zonder kinderen.
4. Groene doeners:
20% wil en doet. Ze vinden milieu belangrijk en dat uit zich ook in hun gedrag. Het gaat om oudere, hoger opgeleide, welstellende mensen met kinderen.
Zelf zou ik mij in de derde groep plaatsen, namelijk de geremde hopers. Ik wil is er wel maar mijn inzet voor het milieu, kan beter. Ik denk vaak bij mezelf: als ik iets doe, maar anderen niet, wat gaat het dan helpen? Soms is het gewoon te moeilijk om onze luxe opzij te zetten. Misschien wachten we nog op een duwtje in de rug. Als we zien dat iedereen eraan werkt, gaat het meer opleveren.
Het vlak waar ik het minst aan kan veranderen, is mijn vlak op voeding. Dit komt omdat ik zelf de boodschappen niet doe. Dus dan kan ik enkel maar koken met de ingrediënten die ik in de kast liggen heb. En wat mij wel opvalt is, dat er nu eenmaal weinig ecologisch verantwoorde producten op de markt zijn. Dit kan je bijvoorbeeld duidelijk zien bij de koekjes. Deze worden allemaal apart verpakt. En bij de dranken zijn het ook steeds kleine verpakkingen die je kan kopen in de winkels.
Op het vlak van wonen, doe ik wel alvast mijn best. Thuis uit hebben ze mij altijd geleerd van de lichten uit te doen na mij. En de deuren steeds te sluiten na mij. Ook letten wij op ons waterverbruik. Er zit namelijk een baksteen in onze toiletreservoir. We recycleren ons afval. Dit door rest bij rest, papier en karton, en PMD te sorteren. We drukken onze flesjes ook steeds plat, zo besparen we ruimte in onze vuilzakken. Zelf ga ik ook met de trein naar school. Dit is ook een auto gespaard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten